NISTE ČLAN?
Prijavite se

Discussions

Other user discussions

Seksualni dnevnik: šta je to i zašto ga treba voditi?

20/06/2024 11:06
postavljeno od strane
[dpic=b36d6ae164b99.jpg][/dpic]

Seksualni dnevnik je mesto gde možete zabeležiti svoja intimna iskustva, nezaboravne trenutke, fantazije i želje. To može biti korisno za povećanje svesnosti o sebi i poboljšanje seksualnog života.

Zašto je potreban seksualni dnevnik?
Povećanje svesnosti:
Seksualni dnevnik pomaže u proceni i analizi vaših intimnih iskustava. Omogućava vam da bolje razumete šta vam se sviđa, šta vam se ne sviđa i zašto, što može poboljšati vaš seksualni život.

Prostor za razmišljanje:
U dnevniku možete mirno razmišljati o svojim iskustvima, procenjivati šta vam je najviše prijalo, šta je možda narušilo vašu zonu komfora i šta biste želeli da unapredite. Ovo pomaže da otkrijete svoje potrebe i želje.

Izražavanje emocija:
Pisanje dnevnika omogućava vam da izrazite misli i osećanja koja možda ne biste podelili sa bliskim osobama. To može biti veoma korisno za vaše raspoloženje i opšte blagostanje.

Praćenje seksualnih navika:
Zabeležavajući svoja iskustva pre, tokom i posle seksualnog odnosa, možete pratiti svoje seksualne navike i bolje ih razumeti. Ovo pomaže da otkrijete šta utiče na vašu seksualnu želju i kakva vrsta intimnosti vam najviše prija.

Unapređenje komunikacije:
Nisu svi ljudi spremni da otvoreno razgovaraju o seksu sa svojim partnerom. Seksualni dnevnik može pomoći da jasnije formulišete svoje misli, što kasnije olakšava razgovor sa partnerom.

Kako pisati seksualni dnevnik?
Seksualni dnevnik možete pisati onako kako vam najviše odgovara. Evo nekoliko ideja odakle početi:

Analiza i refleksija:
Odgovorite na ova pitanja:

Šta mi se najviše dopalo?
Da li je partner uradio nešto što je narušilo moju zonu komfora?
Šta mi je nedostajalo?
Da li je bilo trenutaka kada je partner uradio ili rekao nešto što je povećalo moje uzbuđenje?
Da li je bilo nečega što mi je delovalo neprimereno ili me iznerviralo?
Snovi i fantazije:
Opisujte svoje snove, fantazije, iskustva sa masturbacijom i erotske snove. Ovo može pomoći da unesete više raznovrsnosti u svoj seksualni život.

Seksualni meni:
Napravite seksualni meni za sledeći put. Napišite svoje i partnerove želje i uporedite ih kako biste pronašli odgovarajući varijantu ili isprobali sve opcije redom.

Mapa tela:
Nacrtajte mapu partnerovog tela i isprobajte različite tehnike stimulacije, beležeći reakcije. Ovo će pomoći da bolje upoznate telo jedno drugog.

Opisivanje emocija:
Opisujte svoje emocije posle seksa – i pozitivne i negativne. Ne ocenjujte sebe, već se naviknite da se podržavate.

Zašto je to važno?
Seksualni dnevnik pomaže ne samo da bolje razumete svoj seksualni život, već i da unapredite komunikaciju sa partnerom, otkrijete nove izvore zadovoljstva i rešite moguće probleme. Može postati važan alat koji pomaže u poboljšanju ne samo intimnog života, već i ukupnog kvaliteta odnosa.
...